Ovesný dýňový chlebíček

                          
Sezóna velkých dýní je moje oblíbená. Jenže potom co udělám kompot, mi vždy zůstane doma ještě minimálně 5 kilo dýně, na kterou už rozhodně nemám ve sklepě místo... A tak místo zavařování zkouším různé recepty. Proto se u nás jí pak v kuse měsíc jen dýňová polévka na tisíc způsobů a pečou jen dýňové zákusky. Tento vychází z klasického chlebíčku, jen je upravený pro dýni. A je opravdu chutný a vláčný, proto se nebojte ho vyzkoušet. 



Suroviny:


250 g hladké mouky
250 g jemných ovesných vloček
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžičky skořice
špetka soli
200 g třtinového cukru
3 vejce
125 ml slunečnicového oleje
cca 450 g dýně - oloupané a bez semínek
rozinky a oříšky podle chuti
máslo a polohrubá mouka na formu

Postup:


Ovesné vločky rozmixujeme do hladka. Dýni nastrouháme na jemno. Mouku, rozmixované ovesné vločky, kypřící prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl promícháme v jedné misce. Olej, vejce a třtinový cukr vyšleháme do hladké a nadýchané hmoty - trvá to cca 5-10 minut. Dýni a suchou směs postupně přidáme do vaječné pěny. Můžete na to použít zase mixér, jen ho snižte na menší obrátky. Jakmile je těsto promíchané, přidáme sušené ovoce a případně ořechy podle chuti - já dám hrst rozinek a do poloviny těsta i menší hrst nasekaných vlašských ořechů.
Těsto nám vyjde buď na jeden plech, nebo do dvou forem na chlebíček. Já dávám do dvou forem - jednu mám na klasický obdélníkový chlebíček a druhu na biskupský žebrovaný. Formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do formy přendáme těsto, ale můžeme si s ním pohrát, přidat různé druhy ořechů a sušeného ovoce, do každé formy dávám jinou verzi těsta. Chlebíčky pečeme v trouby vyhřáté na 180°C zhruba 50 minut. Zda je těsto upečené poznáme pomocí špejle, která je vyndání z těsta suchá a bez žmolečků těsta. Ihned po upečení chlebíček vyklepneme na chladící mřížku a necháme vychladnout. Můžeme podávat jen tak, posypat cukrem, nebo dozdobit čokoládovou polevou.