neděle 25. září 2016

Celozrnný koláč se švestkami



Manžel mě dlouho přesvědčoval, že celozrnné koláče nemohou být dobré. Tento koláč z celozrnné špaldové mouky vás ovšem přesvědčí o opaku, stejně rychle jako přesvědčil jeho. Jeho jednoduchá příprava a výborná chuť zaručují, že se k němu bude rádi vracet, proto ho neváhejte vyzkoušet.  



Suroviny: 


200 g celozrnné špaldové hladké mouky
100 g mletých mandlí
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
200 ml zakysané smetany
80 ml javorového sirupu
50 ml olivového oleje
1 vejce
máslo a mouka na formu
švetky, případně jiné ovoce
na drobenku: 50 g jemných vloček
50 g špaldové mouky
2 lžíce másla
2 lžíce javorového sirupu/třtinový cukr

Postup: 


Mouku, mandle, prášek do pečiva a sůl smícháme v jedné misce. Javorový sirup, olej, smetanu a vejce vyšleháme ve druhé misce. Vše dohromady prošleháme metlou. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme těsto a poklademe ovocem. Pokud používám švestky, tak je ještě posypu skořicí, ale například na broskve skořici nedávám. Rukou vytvoříme z mouky, vloček, másla a cukru drobenku. Posypeme jí koláč a dáme ho péct do trouby vyhřáté na 160°C cca 40 minut.














Zdroj: časopis Billa gusto, podzim 2016