Mangoldový krém (mangoldová polévka)


Rychlá a velice zdravá polévka, která se hodí nejen k obědu, ale i na večeři. Navíc chutná všem od těch nejmenších (dcera má rok) až po ty nejstarší (dala si s chutí i prababička). 



Suroviny: 


10-15 listů mangoldu
2-3 brambory
1 cibule
1-2 česneky
olej
1 lžička sypkého zeleninového vývaru
2 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř

Postup: 


V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm na jemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme k cibuli česnek, necháme rozvonět a přidáme na kostky nakrájené brambory. Chvíli vše restujeme a zalijeme vodou - na toto množství dávám cca 800 ml až litr podle velikosti brambor a mangoldových listů. Přidáme sypký zeleninový vývar, vaříme cca 10 minut než brambory trochu změknou, poté přidáme nasekaný mangold i se stonky a povaříme dalších 5 minut.
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme dohladka, přidáme jogurt a ještě jednou promixujeme. Polévku dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Já servíruji dětem s krutony a sobě jen se lžičkou jogurtu, abych měla zdravější verzi.