úterý 16. srpna 2016

Křehký koláč s tvarohem a ovocem


Úspěšně jsem se pokusila o zdravější verzi křehkého koláče. Jeho příprava netrvá nijak dlouho a můžete na něj využít mnoho druhů letního ovoce. Zkuste ho,rozhodně stojí za to.  


Suroviny: 


na těsto:
150 g špaldové mouky
150 g ovesné mouky - případně jemných ovesných vloček rozmixovaných do hladka
150 g másla
50 g třtinového cukru
1 vejce

na náplň
cca 400 g polotučného tvarohu (z vaničky)
2 vejce
3 lžíce medu
1 vrchovatá lžíce vanilkového pudingu
sezónní ovoce - mám ráda broskve, al můžete použít i borůvky, meruňky, švestky apod.
hrst ořechů - například plátky mandlí, kešu oříšky, apod.

Postup:


Nejprve si připravíme těsto. Promícháme obě mouky s cukrem a rychle přidáme studené máslo. Propracujeme do konzistence drobenky a poté přimícháme vajíčko a tím těsto spojíme. Těsto dáme na chvílí do lednice a připravíme si náplň. V míse smícháme tvaroh, vejce, med a puding. Pokud používáte drobné ovoce stačí ho opláchnout, větší ovoce, například broskve nakrájíme na plátky.
Těsto opatrně vyválíme mezi dvěma igelity na plát a přendáme do formy. Ve formě těsto ještě upravíme a vymačkáme. Těsto vytvarujeme cca 2 cm nad dno formy. Kdo nechce válet těsto, může ho jen vymačkat přímo ve formě. Na těsto nalijeme připravený tvaroh a poklademe připravené ovoce. Nakonec posypeme oříšky.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 1 hodinu. Před podáváním necháme koláč vychladnout.

 










Inspirace: http://dopuntiku.blogspot.cz/