sobota 16. července 2016

Angreštová pěna


Další nezdravé jídlo co jsme jedli jako děti na prázdninách u babičky. Babička je jediná osoba v rodině, která ho umí a tak jsem se rozhodla že ho tímto uchovám pro příští generace naší rodiny. Ať i moje děti mohou jednou ochutnat čím nás babička rozmazlovala. 




Suroviny: 


1000 g angreštu
250 g cukru krupice - podle kyselosti angreštu, může být i více, či méně
4 vejce
špetka soli

Postup: 


Angrešt očistíme, vložíme do hrnce a přidáme tolik vody, aby byla trošku pod angrešt. Přidáme cukr a vaříme, než se angrešt úplně rozvaří (cca 30 minut). Směs by neměla být úplně vodová, pokud je, tak ji ještě chvíli vaříme aby se část vody vyvařila. Rozvařený angrešt nejprve rozmixujeme ponorným mixérem, poté ho ještě přepasírujeme přes jemné sítko. Vznikne nám hladký angreštový krém.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha. Vidličkou jemně všleháme žloutky. Angreštový krém opět přivedeme k varu a vřící ho vlijeme do vaječné hmoty. Lijeme cik cak na celou hmotu a promícháváme vidličkou. Takto je pěna hotová. Podáváme ji teplou nebo i vychlazenou místo kompotu k obědu.