Vajíčko v hnízdě ze špenátových nudlí Lidl Food Challenge

Manžel se zamiloval do domácích těstovin... a řeknu vám, že tyto špenátové jsou opravdu fantastické. Špenátu je tam hodně, takže ho v těstovinách opravdu cítíte a když přidáte vajíčko a koprovou omáčku, získáte opravdu chutné jídlo.  


Suroviny:


na těstoviny:

90 g čerstvého špenátu bez tuhých stonků
20 g olivového oleje
40 g vody
250 g polohrubé mouky
50  g hrubé mouky
1/2 lžičky soli

na omáčku:

1-2 šalotky (podle velikosti)
1 stroužek česneku
olivový olej
1 lžíce polohrubé mouky
200 ml zeleninového vývaru
70 ml suchého bílého vína
200 ml smetany na vaření
1 menší svazek kopru
citronová šťáva
třtinový cukr, sůl, pepř

dále potřebujete:

4 vejce
sůl

Postup:


Nejprve si připravíme těstoviny. Špenát s olejem a vodou rozmixujeme v mixéru dohladka. V míse smícháme oba druhy mouky se solí a přimícháme špenátovou vodu. Vařečkou důkladně promícháme, aby se směs spojila. Nakonec přendáme na vál a ručně vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut odležet. Těsto rozdělíme na 2 části, každou část dále zpracováváme samostatně s použitím strojku na těstoviny. Ten nejprve nastavíme na největší tloušťku a těsto v něm cca 15x projedeme a vždy znovu složíme. Tímto postupem vytvoříme hladké těsto, které se netrhá. Poté na strojku vždy nastavíme menší tloušťku a vytvoříme hladký tenký plát - skočíme 4 díly před nejmenší tloušťkou strojku. Poté těsto nakrájíme na požadovanou délku a projdeme nástavcem na široké nudle. Ty nandáme na vařečky, případně nějaké jiné tyčky a dáme je schnout. Já je dávám mezi dvě židle, ale jistě najdete i jiné možnosti. Nudle necháme minimálně 30 minut proschnout a před podáváním je vaříme ve vroucí osolené vodě 1 minut.
Šalotky a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. V nepřilnavém hrnci rozehřejeme olej a šalotky s česnekem na něm osmažíme - ne do černa, pouze dozlatava. Vše zasypeme moukou, mícháme než vznikne světlá jíška, tu po částech zalijeme vývarem, vždy řádně promícháme. Nakonec zalijeme vínem a necháme cca 20 minut probublávat mírným varem. Po 20ti minutách omáčkových základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme smetanu a necháme prohřát. Nakonec přidáme kopr nasekaný na drobno a dochutíme. Přidáme cca 1 lžičku třtinového cukru, 1/2 lžičky soli, špetku soli a citronové šťávy tolik, aby byla omáčka správně kyselá. Kyselost ovlivňuje i použité víno, proto nepíšu kolik šťávy máte použít.  
Jakmile se omáčka blíží k hotovému stavu je potřeba začít chystat ztracená vejce. Pokud je dělat nechcete, můžete klidně použít klasická vajíčka na tvrdo, těch ostatně bude po velikonočním koledování dost. Nicméně vraťme se k pošírovaným, neboli ztraceným vejcím. Do nízkého, ale širokého hrnce dáme vodu skoro až po vršek. Mírně ji osolíme a přivedeme k varu. Vajíčko vyklepneme a přendáme do malé nádobky, např. hrníčku. Jakmile voda začne mírně bublinkovat, vařečkou ji roztočíme a uděláme v prostředku vír. Vařečku vyndáme a vajíčko opatrně vlijeme do středu víru. Žloutek se sám zabalí do bílku, případně mu můžeme trochu pomoci vařečkou. Vajíčko vaříme cca 3 minuty. Cílem je, aby byl všechen bílek uvařený, ale žloutek zůstal zcela tekutý.
Jídlo servírujeme tak, že do hlubokého talíře naložíme uvařené zelené nudle. Ty zalijeme hotovou omáčkou a nahoru položíme vajíčko.