Vláčné Luciiny kočičky



Tradiční severoevropské bochánky, které se pečou na svátek svaté Lucie (13.12.) zejména ve Švédku, Norsku a Finsku a konzumují se v období adventu. 


Suroviny: 


175 ml mléka
½ lžičky šafránu
90 g cukru krupice + 1 lžíce do mléka
½ balíčku sušeného droždí 10g
cca 500 g hladké mouky
½ lžičky soli
60 g másla – rozpuštěného a vychlazeného
60 g kysané smetany
2 větší vejce (vel L)
1 vejce na potření
rozinky na dozdobení

Postup: 


Mléko se lžící cukru a šafránem zahřejeme v rendlíku než začne z mléka stoupat pára. Díky teplu se z šafránu začne uvolňovat žlutá barva a rozpustí se cukr. Mléko odstavíme z plotny a necháme zchladnout, tak aby na dotek nebylo horké, jen vlažné. Přidáme sušené droždí, zamícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Vznikne nám kvásek.
Do mísy si připravíme všechny zbylé suroviny. Přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Jde to samozřejmě ručně s vařečkou, ale jednoduší to je v kuchyňském robotu s použitím hnětacího háku. Těsto zpracováváme cca 10 minut. Pokud se nám zdá na dotek příliš lepivé, přidáme další lžíci hladké mouky a necháme znovu prohníst. To děláme tak dlouho, než má těsto ideální konzistenci. Mělo by být mírně lepivé, ale pokud se ho dotkneme jen lehce prstem, zbytky těsta nám na něm nezůstanou. Těsto přendáme na vál, propracujeme rukama a vytvoříme bochánek. Ten posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 15 dílků, z těch vytvarujeme malé bochánky a poté dále zpracováváme. Klasický tvar Luciiných kočiček je písmenko S, můžete ale vytvořit i mnoho jiných tvarů (např. Ptáčka, sněhuláka, šnečka). Hotové kočičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout. Vykynuté kočičky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme rozinkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 200° C 10-15 minut do zlatova. Necháme vychladnout a můžeme podávat buď jen tak, nebo rozkrojené a potřené marmeládou.    










Zdroj: http://www.simplyrecipes.com/ + nějaké úpravy