úterý 15. prosince 2015

Husarské koláčky


Velice chutné vánoční cukroví, které dělám rovnou z dvojité dávky - jednu dávku s rybízovou a jednu s meruňkovou marmeládou. Chutná všem, ale přesto patří mezi zdravější recepty. 



Suroviny:


200 g pšeničné celozrnné hladké mouky
50 g třtinového cukru
vanilkový cukr, nebo vanilkové aroma
citronová kůra
1 vejce
130 g másla
pikantní marmeláda, např. meruňková nebo rybízová

Postup: 


Mouku, cukr vanilku a citronovou kůru smícháme na válu. Doprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce, okolo dáme plátky másla a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. To zabalíme do sáčku a necháme v chladu 1 hodinu odležet.
Z těsta tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku mírně zplacatíme a horní stranou vařečky do ní uděláme důlek. Malou lžičkou plníme důlky marmeládou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C asi 20 minut dozlatova. Koláčky necháme vychladnout a poté je můžeme naskládat do krabice. Vydrží minimálně 2 týdny - jestli je nesníte rychleji.








Zdroj: brožura receptů Alnatura vydaná před cca 2mi lety