Houbový kuba



Vánoce bez houbového kuby by nebyly vánoce. Děláme ho každý rok a jíme ho moc rádi. Toto je obyčejný recept na kubu, ale v jednoduchostí je krása. Takže pokud jste kubu nikdy nedělali, tak to rozhodně zkuste. Stojí to za to. 


Suroviny: 


250 g ječných krup - kupuji střední velikost
1 cibule
1 lahůdková cibulka
olej (sádlo)
sušené houby
1 stroužek česneku
sůl, pepř

Postup: 


Kroupy propereme namočíme den předem do vody. Kroupy hodně nabudou, proto volíme větší nádobu a zalijeme dostatečným množstvím vody. Na sádle osmažíme na jemno nakrájenou cibulku a přidáme okapané kroupy, chvilku osmahneme a zalijeme vodou, použijeme cca dvojnásobné množství vody a vaříme do měkka. Pokud jste kroupy zapomněli předem namočit nic se neděje, budete je vařit déle, nebo je dejte do papiňáku, tam změknou za cca 20 minut.
Houby namočíme 30 minut předem do mléka nebo do vody. Poté je propláchneme a necháme okapat. V malém rendlíku rozpustíme sádlo, houby na něm osmahneme, podlijeme troškou vody a cca 10 minut dusíme do měkka.
Do uvařených krup přidáme houby, oloupaný a prolisovaný česnek, směs řádně osolíme a opepříme. Můžeme konzumovat ihned, ale obvykle se směs ještě zapéká. Zapékací misku vymažeme olejem a směs do ní přendáme. Nahoru položíme podélně rozkrojenou jarní cibulku a zakápneme olejem nebo sádlem. Já nahoru již olej ani sádlo nedávám, nemám ráda, když je kuba příliš mastný i když to tak správně má být. Kubu zapékáme ve vyhřáté troubě na 180° C 20 minut.