Kynutý knedlík


Moje první kynuté knedlíky, které jsem se odvážila vyzkoušet. Chuťově jsou výtečné a až na několikeré dolaďování tvaru - vždy jsem vytvořila mega knedle - i velice jednoduché. Pokud jste na tom jako já a klasické knedlíky jste vždy kupovali tak těmto dejte šanci. Opravdu to stojí za to. 



Suroviny: 


500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 lžíce oleje
1 lžička cukru krystal
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí

Postup: 


Do domácí pekárny naskládáme všechny suroviny. Nejprve mléko, olej, cukr a sůl, na to dáme prosátou mouku a nahoru sušené droždí. Zapneme program těsto a necháme zpracovat. Vznikne nám krásné nelepivé těsto, které vyklepneme na vál a vytvarujeme z něj 2-3 šišky. Doporučuji je udělat s trošku širšími konci, při vaření se pak jejich tvar vyrovná a nebudou uprostřed příliš buclaté.
Ve větším hrnci (opravdu větším, protože knedlíky při vaření hodně nakynou) přivedeme k varu osolenou vodu. Vody nemusí být mnoho, pouze tolik, aby se při vaření nevyvařila. Knedlíky do vroucí vody vložíme a přikryjeme hrnec poklicí. Prvních 5 minut vaříme knedlíky na silný plamen, poté vodu ztlumíme aby pouze jemně probublávala a vaříme dalších 25 minut. Po vyndání knedlíky ještě teplé propíchneme několikrát jehlou na špízy, aby unikla pára. Horké knedlíky krájíme nití, pokud je budeme servírovat později a necháváme je vychladnout, natřeme knedlíky ještě teplé olejem.





Zdroj: www.toprecepty.cz