Dýňový krém (dýňová polévka)


Jedna z mých dvou nejoblíbenějších podzimních polévek je tato dýňová. Tou druhou je bramboračka, ale tady u nás letos houby nerostou a tak si tuto jednoduchou polévku z dýně hokaido letos užíváme opravdu ve velkém. 



Suroviny: 


1 menší dýně hokaido
1 cibule
1 stroužek česneku
2-3 bobkové listy
smetanu ke šlehání
polohrubou mouku na zahuštění (obvykle není potřeba)
zeleninový vývar (případně bujón)
olej
sůl, chilli
k podávání: zakysaná smetana nebo hustý jogurt, krutony (já jsem použila špenátovou luštěninovou pochoutku koupenou na farmářských trzích)

Postup:


Dýni oloupeme (není nutné, klidně stačí jen odstranit ze šlupky ošklivá místa), vyndáme semínka a dužinu nakrájíme na stejně velké kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Na oleji zpěníme cibulku a česnek do sklovata. Přidáme dýni a chvilku společně podusíme. Zalijeme vývarem, případně vodou se sypkým zeleninovým bujónem. Vody dáme pouze tolik aby byly všechny kousky dýně ponořené, pak bude mít polévka správnou konzistenci i bez zahuštění moukou. Přidáme bobkový list a vaříme dokud dýně nezměkne.
Z polévky vyndáme bobkové listy a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka. Přidáme cca 1/2 kelímku smetany ke šlehání a necháme projít varem. Dochutíme solí a případně špetkou chilli a můžeme podávat. Na talíři polévku dozdobíme lžící kysané smetany a přidáme krutony.





Zdroj: kamarádka Petra