Obrácený švestkový koláč s krémem


Trochu netradiční švestkový koláč, který se podává chlazený a osvěží v parném létě.


Suroviny: 


těsto: 5 vajec
180 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
7,5 lžic oleje
7,5 lžic teplé vody
1/2 kypřícího prášku do pečiva

krém: 1 litr mléka
3 vanilkové pudinky
1 tvaroh (ve vaničce)
1 lžíce rumu
1 vanilkový cukr

1 kg švestek
třtinový cukr
máslo na vymazání formy


Postup:


Plech vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem. Cukru dejte podle toho, jak máte sladké/kyselé švestky. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.  Takto připravenými švestkami vyložíme plech.
Na těsto nejprve vyšleháme cukr se žloutky do světlé a hladké pěny. Přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem do pečiva, olej a vodu. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a přidáme ho vařečkou opatrně do těsta.
Hotové těsto nalijeme na plech s připravenými švestkami a opatrně rozetřeme do krajů. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C zhruba 30 minut. Hotový koláč necháme chvíli stát a poté opatrně překlopíme na druhý plech. Pokud chcete můžete koláč podávat už takto dozdobený například kopečkem šlehačky a kllidně ještě teplý. Případně můžete koláč doplnit krémem a podávat vychlazený z lednice. Na krém potřebujeme uvařit z litru mléka a tří pudinkových prášků hustý pudink. Při vaření můžeme pudink ještě ovonět lžící rumu a vanilkovým cukrem. Do horkého pudinku zašleháme vaničku tvarohu a nalijeme jej na koláč. Můžeme dozdobit strouhanou čokoládou a dáme do lednice vychladit. Koláč je velice chutný a osvěžující.









Zdroj: http://www.toprecepty.cz/