Mandlový závin - sluníčko



Udělejte si krásný mandlový závin. Když je venku zataženo, tak toto sluníčko Vám vykouzlí úsměv na rtech. 

Suroviny: 


na těsto: 600 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
200 ml mléka
1 vejce
1 lžička soli
30 g droždí

na náplň: 300 g mletých mandlí (klidně můžete udělat i náplň z vlašských ořechů)
5 lžic cukru moučka
1-2 lžičky skořice
1 lžička citronové kůry
1 bílek
1,5 dl mléka
50 g másla
na potření: 1 žloutek

Postup:


V domácí pekárně necháme ze surovin na těsto vypracovat hladké těsto. Já používám program na těsto a jsem spokojená. Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme mandle, cukr moučky, skořici a citronovou kůru. Nakonec přidáme bílek a mléko a promícháme. V kastrolku si rozpustíme 50 g másla a necháme ho vychladnout.
Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme na vále a vyválíme na velký ovál. Mě na to ani nestačil můj malý vál (ten z Ikei), takže válím rovnou na pracovní desce stolu. S těstem se pracuje velice dobře, stačí ho jen trošku podsypávat. Vyválené těsto potřeme máslem a rozetřeme na něj také mandlovou náplň. Zarolujeme do rolády  a tu opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Položíme do tvaru kolečka a konce do sebe zasuneme. Pak se nám roláda při pečení neotevře. Zbylý žloutek rozšleháme s 1-2 lžícemi vlažné vody a potřeme jím celou roládu. Ostrým nožem nakrájíme paprsky sluníčka. Zářezy by neměly být větší než do poloviny kolečka.
Takto připravenou roládu pečeme v trouby při 180°C cca 25 - 30 minut. Upečenou roládu přikryjeme utěrkou a necháme takto vychladnout. Chladne sice déle, ale závin pak nebude suchý, protože pára, která odváděla vlhkost se vrátí zpět do těsta. Vychladlý můžeme podávat. Ideální je na nedělní snídani s kakaem.









Zdroj: www.varecha.pravda.sk