Datlové sušenky s rozinkami



Každé vánoce dostaneme od švagrové zdravé sirupy - letos padla volba na datlový a sladový. Musím říct, že po zkušenostech s javorovým sirupem už jsme doma asi moc rozmazlení a datlový sirup jen tak samotný nám moc nechutnal. A to jsme ho dávali na naše oblíbené lívance. 
Jenže přece takovou zdravou záležitost nevyhodím... a tak jsem na internetu našla recept na tyto sušenky, které se asi stanou jedním z dalších hitů naší rodiny. Jsou neskutečně dobré a úžasně křehoučké, zkuste je taky, jsou i jednoduché.


Suroviny: 


110 g másla
130 g datlového sirupu
1 vejce
150 g celozrnné špaldové mouky
150 g rozinek
1 lžička citronové kůry
1 vanilkový cukr
1/2 kypřícího prášku do pečiva

Postup: 


Špaldovou mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva. Změklé máslo spolu s datlovým sirupem cca 5 minut  šleháme kuchyňským šlehačem. Vznikne nám hladká hmota. Do této hmoty přišleháme vajíčko a vanilkový cukr. Vařečkou poté přidáme špaldovou mouku, citrónovou kůru a rozinky. Hotové těsto je velice mazlavé.
Dva plechy si vyložíme pečícím papírem a pomocí namočené lžíce formujeme z těsta větší placičky. Těsto je opravdu hodě lepivé, proto máme v misce připravenou vodu  a po každé sušence si lžící znovu namočíme. Podle originálního receptu by nám mělo vzniknout cca 12 sušenek. Já jich mám obvykle okolo 16 - asi je dělám moc malé, i když podle mě jsou velké až dost.
Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 170° C 20 minut. Já peču oba plechy najednou na horkovzduch a po 10ti minutách pečení plechy v troubě vyměním. Upečené sušenky necháme vychladnout na plechu - chladnutím pěkně zkřehnou a budou pak krásně křupat.
Můžeme si je upéct jen tak pro radost, ale jsou vhodné i jako malý dárek pro někoho, kdo rád zkouší nové chutě.






Zdroj: http://www.countrylife.cz/