Rýžový nákyp se sněhovou čepicí



Krásná sněhová čepice povýší každý nákyp a na stole pak přistane nádherné mistrovské dílo. 


Suroviny: 


250 g rýže - já jsem použila přímo tzv. mléčnou rýži na mléčnou kaši, ale dobrá je jakákoliv kulatozrnná. Můžete zkusit i nákyp z jasmínové rýže, ta nádherně provoní kuchyň a dodá nákypu novou chuť.
špetka soli
4 lžíce cukru
cca 700 ml mléka - pokud bude rýže tvrdá, prostě přidáte další mléko
100 g másla
5 vajec - 3 bílky si schovejte na sněhovou čepici
citronová kůra
1/2 vanilkového lusku
350 g kompotovaných švestek - (jedna velká zavařovačka)
strouhanka a máslo na vymazání formy

na sněhovou čepici:
3 bílky
100 g cukru
100 ml vody

Postup:  


Rýži musíme před vařením nejprve propláchnout abychom ji zbavili škrobu. Proplachujeme horkou vodou a poté prostě slijeme a vrátíme do hrnce. Takto připravenou rýži zalijeme mlékem, přidáme lžíci cukru a špetku soli. Přivedeme k varu a za občasného míchání pomalu vaříme do měkka. Pokud už se mléko vsáklo do rýže a ta je stále tvrdá, prostě přidejte další mléko. Já ráda používám teflonový hrnec, protože v něm se rýže nepřipaluje. V normálním hrnci musíte míchat dost často. Uvařenou rýži necháme vychladnout. 
Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme žloutky. Přidáme citronovou kůru a semínka z poloviny vanilkového lusku. Tuto směs vmícháme do rýže. Poté vyšleháme 2 bílky do tuha a přidáme opatrně do rýže i ty. Pečící formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Švestky vlijeme do cedníku a necháme okapat. Polovinu rýže vlijeme do formy, nahoru naskládáme vypeckované švestky a zalijeme druhou polovinou rýže. Dáme na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180°C. 
Mezitím si připravíme bílkovou čepici. Vodu s cukrem svaříme do cukrového rozvaru. Tzn. necháme chvíli pobublávat a zkoušíme například očkem cedníku, zda už se dají dělat bubliny.  Bílky pomalu vyšleháváme a hotový rozvar do nich tenkým pramínkem vlijeme. Dál šleháme dokud nejsou bílky tuhé a nemají krásný lesklý povrch. Sněhovou čepici poklademe lžící na předpečený nákyp. Vrátíme do trouby a necháme ještě cca 10 minut zapéct. Díky cukrovému rozvaru zůstane sníh krásně tuhý a udrží svůj tvar. 
Hotový nákyp necháme chvilku prochladnout a můžeme podávat. Při krájení doporučuji použít mokrý nůž, aby se sněhová čepice moc nepotrhala. 





   
Zdroj: Vaněk Roman: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila

Pokud se vám nechce dělat s bílkovou čepicí, můžete ji klidně vynechat a na nákyp použít jen tři vajíčka - všechny tři žloutky do másla a ze tří bílků uděláte sníh do rýže. Horní vrstvu rýže poté posypte skořicovým cukrem, ten zařídí, že povrch nákypu bude pěkný i bez sněhové čepice.