Čokoládový dort whiskey a kávou



Koláč k oslavě svátku svatého Patrika, pěkně po irsku - s pravou irskou kávou. Můžete si ho ovšem udělat i jen tak a nebo jako dárek pro partnera - koláč z kávy a irské whiskey jistě ocení každý muž. 



Suroviny: 


170 g másla
80 g kakaa + na vysypání formy
1 a 1/2 hrnku silné kávy (použila jsem kávu udělanou v mocca pressu)
1/2 hrnku whiskey (nebo klidně i víc - ale pak musíte přidat i trochu víc mouky)
170 g cukru krupice
150 g třtinového cukru
cca 300 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky mletého chilli
1/4 lžičky mletého hřebíčku
4 vejce vel. M
1 vanilkový lusk (nemusí být)
100 g hořké čokolády

Postup: 


Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme kakaem. Kávu spolu s whiskey, máslem a kakaem dáme do kastrolku, na mírném plameni pomalu ohříváme, aby se rozpustilo máslo. Když je máslo rozpuštěné přidáme oba cukry a mícháme dokud se nerozpustí. Směs necháme vychladnout.
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva, jednou sodou, solí, chilli a hřebíčkem. Do druhé mističky rozklepneme vajíčka a přidáme k nim vnitřek vanilkového lusku, rozšleháme.
Do vychladlé kakaové směsi přidáme vajíčka a promícháme. Poté tuto hmotu spojíme se sypkými surovinami metličkou. Nakonec přidáme nasekanou hořkou čokoládu. Těsto má řidší konzistenci, než na jakou jsme v česku zvyklí, ale i tak se dobře upeče. Přendáme do připravené formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 1 hodinu. Zda je upečeno zkoušíme špejlí. Hotový koláč necháme vychladnout, přendáme na talíř a před podáváním pocukrujeme.






   Zdroj: http://cooking.nytimes.com/