Domácí kořeněné müsli



Rychlá a zdravá snídaně v pracovním týdnu, kdy nestíháte připravit nic náročného :-) Müsli můžete připravit dopředu a pak už stačí jen mít v zásobě oblíbený jogurt. 



Suroviny: 


250 g ovesných vloček
100 g slunečnicových semínek
100 g mandlí (se slupkou)
70 g tekutého medu
70 g třtinového cukru
20 g slunečnicového oleje + na pomazání plechu
1/2 dětské jablečné přesnídávky (cca 90 g)
1 zarovnaná lžička soli
1 zarovnaná lžička sušeného zázvoru
1 zarovnaná lžička skořice
100 g sušených brusinek

Postup: 


Všechny suroviny vyjma brusinek smícháme v míse, aby nám vznikla lepkavá směs. Mělký plech vyložíme pečícím papírem a vymažeme slunečnicovým olejem. Lepkavou směs rozprostřeme v tenké vrstvě na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, horkovzduch na 160°C. Po patnácti minutách směs zkontrolujeme a trochu ji promícháme. Toto opakujeme co 5 minut - cca 4x. Müsli by mělo být upečené po celkovém času v troubě cca 35 minut. Po 30ti minutách můžeme trochu vyndat na talířek a pokud po vychladnutí křupe, je hotové. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Chladné müsli rozdrobíme na malé hrudky, přidáme sušené brusinky a uložíme do vlhku-odolné nádoby. Jakmile by totiž směs zvlhla, přestala by křupat. Pokud se to ovšem stane, nezoufejte a klidně ji na pár minut vraťte do trouby, vlhkost se odpaří a müsli bude takové jak má.
Tato kořeněná verze müsli je nejlepší s obyčejným bílým jogurtem.
Navíc pokud pro někoho chcete originální a neotřelý dárek, pak vhodně dozdobená lahev této dobroty mu určitě udělá radost.





Zdroj: kalendář s recepty na rok 2014 od  J. F. Zatloukalové

Toto je bezvadný recept. Můžete si s ním hrát jak je libo co se týče většiny použitých surovin. Vločky nemusíte použít ovesné, stejně tak semínka.  Můžete použít jen slunečnice nebo jen mandle anebo přidat jiné ořechy dle chuti. Můžete také vynechat koření a do ještě teplého müsli přimíchat nastrouhanou čokoládu a rázem máte čokoládové zapečené müsli.
Zkrátka vše můžete měnit a upravovat tak dlouho, než najdete tu Vaši nej snídaňovou verzi.