Vánoční linecké cukroví tety Jany




Klasické cukroví, bez kterého by české Vánoce ani nemohly být. "Tisíc kuchařek, tisíc receptů" - proto i já přidávám svou verzi. 



Suroviny: 


300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
1 vejce
1 lžíce rumu
špetka citronové kůry
marmeláda na slepování: rybízová, meruňková apod.

Postup: 


Na vál dáme suché ingredience, uprostřed uděláme dolík. Po krajích dáme plátky másla, do dolíku dáme vejce, rum. Vše rychle rukama zpracujeme na hladké těsto. To dáme minimálně na dvě hodiny odpočinout do lednice, klidně i přes noc.
Těsto vyndáme z lednice těsně před zpracováním, snažíme se, aby zůstalo co nejvíce chladné. Na pomoučeném vále vyválíme na cca 3-4 mm a vykrajujeme požadované tvary. Dáváme na plech, na který není nutné dávat pečící papír, ani jej vymazávat. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 6 minut do zrůžovění.
Hotové linecké můžete ještě horké obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale není to nutné. Já jej nechám pár dní odpočinout a pak plním marmeládou. Nejradši máme rybízovo-malinovou pořádně smíchanou s jednou lžící rumu, aby v ní nebyly hrudky. Pak se marmeláda krásně na linecké maže. Doporučuji namazat několik dní před konzumací, aby se chuť těsta a marmelády spojila.