Mandlové vanilkové rohlíčky


Vánoce bez vanilkových rohlíčků by nebyly Vánoce. Já bohužel nemohu jít lískové ani vlašské ořechy a proto jsem si našla tuto variantu s mandlemi. Jsou krásně křehoučké a chutnají možná i lépe než klasické vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů.


Suroviny: 


225 g hladké mouky
75 g mletých loupaných mandlí - lze použít i neloupané, ale mírně se tím změní chuť cukroví
20 g cukru moučka
165 g másla
1 žloutek
cukr moučka + vanilkový cukr na obalování (na dvě vrchovaté lžíce cukru jeden cukr vanilkový)

Postup: 


Na vále nejprve promícháme suché ingredience, poté k nim přidáme máslo a žloutek a zpracujeme těsto. To necháme zabalené v sáčku ideálně přes noc odležet v chladu. Před dalším zpracováním těsto necháme hodinu v teple. Při tvarování rohlíčků si podsypáváme těsto hladkou moukou. Z části vždy vyválíme váleček, ten nakrájíme na kousky a z těch formujme rohlíčky. Kdo nemá tuto část rád může tvarovat kupičky a ty zploštit vidličkou. Vznikne také pěkný tvar. Rohlíčky není nutné dávat na pečící papír, jdou krásně sundat přímo z plechu.
Pečeme je při 180° C cca 8 minut. Já obvykle vyndám jeden tlustší rohlíček, zlomím ho a podívám se jestli je hotový. Rohlíčky by měly mít růžovou až světle hnědou barvu. Ještě teplé je obalujeme ve směsi cukru moučka a vanilkového cukru. Rohlíčky nepotřebují dlouho odležet, jsou chutné ihned po upečení.






Zdroj: Food 12/2013