Luciiny kočičky



Tradiční švédské vánoční pečivo. Peče a jí se zejména na svátek svaté Lucie 13.12. a jeho zářivě žlutá barva má pravděpodobně přivolávat v tento den sluníčko.  


Suroviny: 


150 g másla
500 ml mléka
50 g droždí
1 g šafránu (můžete nahradit kurkumou)
250 g tvarohu (ne ve vaničce)
100 g cukru krupice
cca 700 g hladké mouky
1 vejce na potření
rozinky na ozdobení

Postup: 


V hrnečku rozpustíme máslo, přidáme mléko a lehce zahřejeme. Droždí rozdrobíme a přidáme k němu vlažné mléko s máslem a šafrán. Vše promícháme, poté přidáme tvaroh, cukr a sůl. Mouku přidáváme po částech a hněteme, tak aby jsme vytvořili hladké těsto. Necháme 30 minut kynout.
Tento recept lze ovšem udělat i v domácí pekárně, tam dáme nejprve mléko, rozpuštěné máslo, tvaroh, šafrán, cukr, sůl. Nahoru rozprostřeme mouku a na ní rozdrobíme droždí. Při použití pekárny doporučuji snížit množství mléka na cca 450 ml. Těsto při zpracování pekárnou sledujte a případně přidejte trochu mléka nebo mouky.
Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vypracujeme cca 35 tvarů - šnečků, esíček apod. Necháme ještě 15 minut kynout, poté natřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme rozinkou. Pečeme v trouby vyhřáté na 220° C cca 8 minut. Hotové přendám na ošatku a necháme vychladnout.






Zdroj: časopis Apetit 2009/12

Na to že se v tomto receptu jedná o švédskou tradici jsem už nějak zapomněla a toto pečivo se stalo součástí i našich vánoc. Pečeme si je doma už několikátý rok a pokud máte děti, tak největší radost jim uděláte, pokud je necháte pečivo tvarovat. Sice pak možná nebudou "kočičky" tak krásné, budou ovšem dělané těmi nejšťastnějšími ručičkami.