Trhaná brioška





Suroviny: 


350 g polohrubé mouky
1/2 kostičky droždí
80 g másla
2 žloutky
140 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
máslo na vymazání formy
cukr moučka na posypání

Postup: 


Všechny suroviny na těsto necháme vypracovat v domácí pekárně - nejprve tekuté suroviny, poté cukry a sůl, na to mouku a nahoru rozdrobené droždí. Hotové těsto jemně prohněteme a rozdělíme na cca 30 malých dílků. Každý dílek vyválíme válečkem na malé kolečka (průměr cca 10 cm). Vždy tři kolečka položíme na sebe a srolujeme. Uprostřed je rozkrojíme tak, aby jsme dostali květy, viz obrázek. Hotové květy pokládáme do vymazané dortové formy. Necháváme mezi nimi mezery, aby mělo těsto možnost nakynout. Takto pokračujeme až zaplníme celou formu. Těsto poté přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 25 minut.
Hotovou briošku necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Doporučuji namáčet květy do vanilkového šodó.









Zdroj: http://www.napadynavody.sk/

Krásná a moc chutná snídaně a pokud vás omrzí její jednoduchá chuť můžete každé kolečko při vytváření růžiček posypat skořicovým cukrem. Na internetu jsem našla i variantu ve které se každé kolečko pomaže nutellou, tuto variantu jsem ovšem ještě nezkusila.