Domácí čokoládové lanýže





Suroviny: 


70 ml smetany ke šlehání
100 g másla (doporučuji použít kvalitní poctivé máslo)
60 g krupicového cukru
200 g kvalitní hořké čokolády
2 lžíce likéru (např. amareto, ale lanýže jsou dobré i s rumem)
2 lžíce kakaového prášku na obalení (případně mleté mandle, nebo jiné ořechy)
papírové košíčky k podávání

Postup: 


V rendlíku rozpustíme za stálého míchání máslo spolu s cukrem a smetanou. Poté odstavíme a ihned do horké směsi přidáme nalámanou hořkou čokoládu. Mícháme tak dlouho, než se všechna čokoláda rozpustí a směs bude hladká. Nakonec přidáme likér - na ten opatrně, když ho přidáte moc směs bude špatně tuhnout. Hotovou hmotu necháme vychladnout a vložíme zatuhnout přes noc do ledničky.
Na ubrousek si připravíme kakao, případně jinou směs na obalení. V této části můžete hodně experimentovat - přidat do kakaa trochu skořice, použít kokos, mleté pražené mandle apod. Lžičkou odebíráme kousky tuhé hmoty, prsty je lehce zformujeme a rychle obalíme v kakau. Vložíme do košíčků a do nějaké úhledné krabice. Z této dávky uděláte cca 40 menších lanýžků - podle toho jak moc budete při přípravě ujídat. Určitě je pak uschovejte do lednice, nebo na nějaké jiné chladné místo a nikomu o nich doma neříkejte, nebo až pro ně půjdete, už tam žádný nebude :-)








Zdroj: časopis Apetit 2007/12

Ještě takové moje malé doporučení na závěr. Zbytek čokolády co vám zůstal v rendlíku nemusíte pracně drhnout drátěnkou, ale můžete k ní nalít mléko, ohřát ho na sporáku a udělat se tak výtečné horké kakao.