Vánočka a mazanec z těsta z domácí pekárny





Suroviny: 


250 ml vlažného mléka
110 g rozpuštěného másla
3 žloutky
70 g krupicového cukru
600 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
1 lžička soli
citronová kůra
1 vajíčko na pomazání
madle, rozinky, oříšky na ozdobení

Postup: 


Do pekárny vložíme nejprve tekuté ingredience a pak všechny ostatní a necháme zpracovat programem těsto. Pokud děláte mazance, můžete vložit i rozinky a sekané mandle. Do vánočky to moc nedoporučuji, při pletení by se vám trhala. Pokud chcete vánočku s rozinkami je lepší po upletení vložit rozinky do záhybů v těstě. Hotové těsto ještě lehce prohněteme a buď z něj upleteme vánočku, nebo rozdělíme na dva díly a uděláme dva mazance. Z tohoto těsta dělám radši mazance, vánočka se mi vždy při pečení trochu potrhá. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme cca hodinu kynout. Vykynuté pomažeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C zhruba hodinu. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat.






Vánočku a mazanec mám moc ráda. Pravidelně je peču i v létě, když jedeme s dětmi na chalupu a vezu je spolu s velkou lahvičkou nějaké čerstvé marmelády. Je neuvěřitelné jak rychle tam takovéto dva mazance zmizí.