Borůvkový koláč z kynutého těsta





Suroviny: 

1/2 kostky čerstvého droždí
60 ml mléka
40 g cukru krupice
250 g hladké mouky
40 g oleje
1 vejce + 1 žloutek na potření
1 lžíce vanilkového cukru
citronová kůra
500 g borůvek
na drobenku: cca 100 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice

Postup: 


Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme 1/2 lžičky cukru a zalijeme částí mléka. Mléko musí být vlažné, ale ne horké. Metličkou směs mícháme a přidáváme hladkou mouku aby jsme vytvořili řidší kaši. Tu posypeme moukou, misku přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Hotový kvásek dáme do kuchyňského robota, přidáme zbytek mléka, mouky a cukru, vajíčko, olej a citronovou kůru. Robota zapneme s hnětacím hákem na pomalý chod a necháme vypracovat hladké těsto, které na dotek nelepí. Hotové těsto přendáme na vál vysypaný moukou a válečkem zformujeme obdélník o velikosti plechu. Okraje těsta necháme vyšší. Těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Okraje těsta namažeme vyšlehaným žloutkem. Na koláč navrstvíme borůvky a zasypeme drobenkou, kterou uděláme smícháním všech surovin. Já obvykle dávám másla méně, nemám ráda když v drobence příliš másla. To ovšem záleží na chutích každého.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 170° C cca 30 minut, tak aby drobenka mírně ztmavla. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat.  








Zdroj: Vaněk Roman: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček