Piškotový dort s jahodami





Suroviny: 


těsto: 3 vejce
4 lžíce cukru krupice
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce kakaového prášku
náplň: 2 smetany ke šlehání
1 velký bílý jogurt (použila jsem choceňský)
3 lžíce cukru krupice
6 plátků želatiny
na ozdobení:
1 balíček dortového želé v prášku červeného
3 lžíce cukru krupice
cca 300 g jahod

Postup: 


Těsto na koláč připravíme v mixeru. Nejprve necháme minimálně 20 minut šlehat celá vejce s cukrem. Hmota musí několikrát zvětšit svůj objem, zesvětlet a konzistencí připomínat nadýchanou pěnu. Na takovouto pěnu prosyjeme mouku spolu s kakaem a lehce metličkou těsto promícháme, aby se suroviny spojily. Mixer již nepoužíváme, aby nám směs nespadla. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, těsto rovnoměrně rozetřeme na dně formy a pečeme v roubě vyhřáté na 180° C. Některé recepty doporučují předehřát troubu na 250° C a po vložení koláče okamžitě ztlumit na pečící teplotu 180° C, není to ovšem nutné. Těsto pečeme cca 20 minut, můžeme vyzkoušet špejlí. Pokud je již suchá a těsto se odděluje od krajů formy je koláč upečený. Hotový korpus necháme vychladnout.
Plátky želatiny necháme ve studené vodě cca 10 minut nabobtnat. Mezitím promícháme jogurt s cukrem. a připravíme korpus. Můžeme ozdobit po obvodu řezy jahod, nebo jen naskládat jakkoliv jahody. Nabobtnalou želatinu vyždímáme, přidáme 2 lžíce vody a dáme na sporák. Želatina se cca do 1 minuty rozpustí a ihned ji přimícháme k jogurtu s cukrem a dáme chladit do lednice. Rovnou si vyndáme dobře vychlazené smetany ke šlehání a šlehačem je vyšleháme do tuha. K tomuto kroku pouze dvě rady: smetany musí být opravdu vychlazené a šleháme na co nejnižší obrátky, jinak se nám šlehačka zdrcne a rychle poběžíme do obchodu pro další. Vyšlehané šlehačky smícháme s jogurtem a ihned nalijeme na připravený korpus. Dáme chladit do lednice.
Cca po jedné hodině chlazení můžeme dort dodělat pomocí dortového želé. To si připravíme podle návodu na obalu. Mezitím co želé chladne dozdobíme dort jahodami. Poté lžící dáváme na dort a na jahody želé. Necháme v lednici vychladnout a můžeme podávat.








Zdroj: časopis Gurmán červen 2009