sobota 17. května 2014

Sladký loupák (Makovka)





Suroviny: 


225 ml mléka
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
50 g másla (v původním receptu je sádlo, ale to doma nemám)
6 g soli
1/2 kostičky droždí
1 vejce
na dokončení: 1 rozšlehané vejce, mák

Postup: 

V domácí pekárně necháme zpracovat kynuté těsto. Kdo dělá těsto ručně, může použít klasický postup, pouze dá více droždí a nechá rovnou kynout jako dva samostatné bochánky. Těsto vykynuté v domácí pekárně rozdělíme na dva bochánky. Každý bochánek vyválíme do kruhu, rozdělíme na šest dílů. Každý díl srolujeme směrem ke špičce, tu zatlačíme aby se neodlepovala, rohlík položíme špičkou dolů a stočíme do tvaru podkovy. Rohlíky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a necháme cca 40 minut kynout. Vykynuté potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160° C cca 20 minut do hněda.
Servírujeme podle chuti a zvyklostí, já mám loupáčky ráda na snídani s kakaem.







Zdroj: Vaněk Roman: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček