neděle 18. května 2014

Baba ghanouj (lilkový dip)





Suroviny:


2 střední lilky (hlavně stejně velké)
4-5 lžíc tahini pasty (pasta vyrobená ze sezamových semínek, dá se koupit v obchodech se zdravou výživou)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička citronové šťávy
2 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
lžíce petržele
1 lžička soli
k podávání: pita chleba, případně jakékoliv jiné pečivo, tortilla chipsy, zeleninové tyčinky...

Postup:


Lilky omyjeme, odstraníme zelenou stopku, nožem nebo vidličkou propícháme slupku a dáme péct do trouby na 220° C v pekáči. Lilky pečeme cca 30-40 minut, aby byly na povrchu úplně černé a na dotek velice měkké. Lilky vyndáme a necháme vychladnout.
Připravíme si základ z ostatních surovin. Jejich množství je pouze orientační, záleží na velikosti lilků. Česnek nejprve rozdrtíme, petržel nasekáme na jemno, poté vše smícháme a necháme odležet. Vychladlé lilky oloupeme, jde to v podstatě samo přímo rukama. Roztrháme a vložíme do mísy k základu. Vše důkladně promícháme, lilky ve směsi rozmačkáme. Ochutnáme a případně dochutíme. Při tradičním podávání uděláme ve středu směsi díru, tu naplníme olivovým olejem a dokola posypeme sladkou mletou paprikou. Necháme vychladnout a podáváme. Obvykle se podává s pita chlebem, v české verzi můžeme ovšem použít jakékoliv pečivo případně tortilla chipsy a zeleninové tyčinky.




Zdroj: zcestovalá kamarádka Magda z Olomouce

Lilky nikdy nebyly velikou součástí mé kuchyně. Asi to bude tím, že jsem je neuměla správně připravit a obvykle mi nechutnaly. Při smažení totiž vždy natáhnou tuk a pak už to není ono. Tohle zpracování se mi velice líbí, je to něco netradičního a kdo "babu" nezná, ni neuhodne z čeho je udělaná. Je to ovšem velice zajímavá a chutná záležitost.