Rodinný vaječňák (vaječný likér)





Suroviny: 


5 žloutků
1 vanilkový cukr
2 kondenzovaná mléka
1 salko
rum (podle chuti, dáváme cca 1/3 litrové lahve)

Postup: 


Žloutky vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem do hladké pěny. Dáme tomu čas a šleháme pěkně poctivě. Do této hmoty zašleháme kondenzovaná mléka i salko. Nakonec přidáme podle chuti i rum. Přelijeme do lahví a uchováváme v lednici. Doporučuji připravovat jako jednu z posledních věcí před vánocemi, jinak se vánoc ani nedočká. Navíc sice pomalu, ale i tak vyšlehaná pěna postupně opadává a proto je ideální vaječňák do týdne spotřebovat (když na Vánoce přijede rodina, tak to není problém). Výsledné množství z těchto surovin je cca litr a čtvrt vaječňáku.





Když jsem byla malá rodiče dělali i dětskou verzi bez rumu i pro nás děti. Dnes se každý rok odhodlávám, zda vůbec vaječňák dělat, protože mám strach z tepelně neopracovaných žloutků Vždy proto kupuji co nejčerstvější vajíčka a věřím, že jsou v pořádku. Navíc si myslím (a pokud se pletu, tak mi to prosím nevyvracejte), že rum všechny ty špatné věci ve vajíčkách zabije. Proto ho tam dávám celkem dost a taky proto nedělám dětskou verzi - holt děti mají smůlu a maximálně mohou olíznout prázdnou skleničku.  
Inovací mého manžela je přidávání vaječňáku do kafe, to si z dětství nepamatuji, ale díky němu se to stalo na Vánoce téměř pravidelnou součástí mé kávy. Zkuste to, je to vážně mňamka.