Bábovka od maminky





Suroviny: 


150-200 g cukru krupice
4 vejce
100 ml oleje
100 ml vody
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva

Postup: 


Žloutky oddělíme od bílků a spolu s cukrem je ušleháme v mixeru na hladkou pěnu. Trvá to alespoň 10 minut. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha. Do žloutkové směsi postupně zamícháme olej, vodu a mouku. Přidáváme po částech a vždy necháme zapracovat. Nakonec přidáme vyšlehaný tuhý bílek, bez cca 1/4. Bílek zapracujeme pouze stěrkou. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Malou část těsta necháme v míse, přidáme k ní kakao a důkladně zamícháme. Přidáme i zbytek bílků a opet opatrně spojíme. Tmavé těsto nalijeme na světlé a stěrku můžeme na několika místech vnořit do těsta, aby jsme vytvořili zajímavý obrazec.
Bábovku pečeme na 180° C ve vyhřáté troubě 30-40 minut. Zda je upečená zkoušíme špejlí, pokud jy vytáhneme suchou je bábovka hotová. Obvykle se těsto také odděluje od krajů. Bábovku necháme několik minut odpočinout ve formě a poté při vyklepneme do talíře. Krájíme až po vychlazení.








Toto je recept mojí maminky. Dělala nám jí často v neděli. Pekla ji dopoledne a po obědě jsme se na ni všichni nedočkavě vrhli. Je to relativně jednoduchý recept, na který nejou potřeba žádné speciální suroviny. Já mám obvykle vše vždy doma. A proto když dojde k neplánované návštěvě často sáhnu právě po tomto receptu.