Babiččiny vanilkové rohlíčky


Toto je náš rodinný recept. Maminka ho má uvedený ve své kuchařce jako ten od babičky. A tak jsem šla za babičkou a ptala jsem se jí odkud ten recept má. Ona už ani neví od koho ho má, jen si pamatuje jaké úpravy v něm udělala. Rozhodně ale děláme rohlíčky podle tohoto receptu minimálně posledních 20 let a já jsem jediná osoba, která někdy provede pokus s jiným receptem. Musím ovšem přiznat, že se vždy vrátím k osvědčené klasice. 


Suroviny: 


450 g hladké mouky
50 g cukru moučka
300 g másla
150 g mletých vlašských ořechů
1 celé vejce
2 žloutky
na obalení: 4 lžíce cukru moučka + 2 vanilkové cukry

Postup: 


Na vál nasypeme mouku, přidáme na kostičky nakrájené máslo a prsty promícháme tak, aby vznikly hrudky. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Těsto se pěkně spojí. Vytvoříme z něj oválek, zabalíme do sáčku a dáme do lednice. Necháme odpočinout ideálně přes noc. Před dalším zpracováním vyndáme těsto cca o hodinu dříve z lednice, aby se ohřálo a změklo. Těsto poté rozkrájíme na pásky a z těch tvarujeme váleček. Z něj postupně odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky. Pečeme přímo na plechu, rohlíčky se nepřipékají. Plech stačí pouze otřít papírovou utěrkou a můžeme ho znovu použít. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 200° C cca 20 minut. Ihned po vyndání je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.












Ještě info pro ty, co mají alergii na ořechy jako já. Ořechy se dají nahradit ovesnými vločkami, které se nejprve nasucho opraží na pánvičce a poté semelou, nebo rozsekají mixérem. Těsto je ovšem trošku křehčí a více se sype, jinak jsou ovšem i tyto rohlíčky velice chutné.