Pečená kachna od babičky






Suroviny: 


1 kachna (ideální je chlazená, mladá kachna)
1 cibule, 1-2 stroužky česneku (není nutné, ale babička používala)
drcený kmín
sůl
příloha: bramborové knedlíky, červené zelí

Postup: 


Pokud máme mraženou kachnu nejprve ji rozmrazíme, nejlépe pomalu v lednici.
Kachnu důkladně umyjeme, osušíme a očistíme od přebytečného tuku. Z křídel odřízneme letky a položíme je na dno pekáče. Kachnu zevnitř i zvenku důkladně nasolíme a nakmínujeme. Připravenou kachnu položíme do pekáče na odkrojené letky, díky tomu se nebude připalovat. Ke kachně přidáme oloupanou cibuli a česnek. Nakonec kachnu podlijeme cca 1 cm vody a vložíme do trouby.
Kachnu pečeme zakrytou na 200° C cca dvě hodiny. Hodinu na břiše, poté ji otočíme a pečeme hodinu na zádech. Každých třicet minut kachnu kontrolujeme a případně podléváme horkou vodou. Po dvou hodinách troubu vypneme a necháme kachnu v troubě vychladnout. Celý tento postup dělala babičky vždy den dopředu.
Vychladlou kachnu naporcujeme a přitom zároveň zjistíme, nakolik je již upečená. Cibuli a česnek odstraníme, výpek z kachny přecedíme a dáme stranou.
Mladá kachnaa je už někdy hotová, starší kachny jsou ještě tuhé a musí se dopéct déle. Druhý den podle toho kachnu dopečeme. Ke kachně přidáme dvě až tři lžíce kachního výpeku, pokud byla kachna již měkká stačí ji péct pouze cca 30 minut na 180° C odkrytou, aby se prohřála a udělala se kůrčička. Pokud byla kachna tuhá pečeme ji klidně ještě dvě hodiny, nejprve zakrytou, posupně odkrytou, aby se dopekla do křupava a maso do měkka tak, až odpadává od kosti.
Kachnu servírujeme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.







Babiččina kachna je podle mě ta nejlepší. Dělám ji přesně podle tohoto postupu a je vždy měkká a výtečná. Babička k ní dělala domácí bramborový knedlík, k čemuž já se moc často nedonutím. Na druhou stranu knedlík v prášku není vůbec chuťově špatný a tak si s ním práci občas ulehčím. Zelí kupovala i babička vždy sterilované. Používala červené zelí kupované v Lidlu. Zelí jen dala do hrnce, podlila výpekem z kachny a dusila do měkka zhruba 30 minut. Babička ho měla ráda, protože je výborně okořeněné a chutné. Zkombinujte vše dohromady: kachnu, knedlíky i zelí a uvidíte, že to je opravdu lahůdka.