Krůtí pečeně





Suroviny: 


krůtí prsa - množství podle počtu strávníků. Já pro dva peču z půl kila (cca polovina jednoho krůtího prsa), ale část pečeného masa potom dále zpracuji.
koření na krůtí pečeni, nebo jiné oblíbené (může být grilovací apod.)
olej

Postup: 


Krůtí maso omyjeme, očistíme a důkladně osušíme. Namažeme směsí oleje a koření a dáme do lednice na několik hodin odpočinout. Může být i přes noc.
Odleželé maso přendáme do pekáče, podlijeme horkou vodou a dáme péct do trouby na 200° C na cca 30 minut. Pokud použijeme celé prso můžeme nechat déle. Poté prso odkryjeme, polijeme výpekem a necháme dopéct cca 15-20 minut. Troubu můžeme ztlumit na 160° C a pomalu dopékat. Upečené maso vyndáme z výpeku a před servírováním necháme několik minut odpočinout.
Servírujeme s oblíbenou přílohou stejně jako vepřovou pečeni. Může být s bramborem a fazolkami, s mrkví, se zelim a knedlíkem a pod.






Pečená masa mám obecně velice ráda. Hned po upečení se dají servírovat s nepřeberným množstvím příloh. Po vychladnutí se mohou jíst studená jen tak s chlebem namazaným tuhým výpekem. A když maso ještě zbude,  mohu ho na jemno nakrájet, podusit na cibulce a přidat k těstovinám, do quesadillas nebo do zeleninového salátu.