Grilované chlebíčky s kachním masem





Suroviny: 


150 g pečeného kachního masa
2 lžíce kachního výpeku
čerstvá petrželka - množství podle chuti
3 červené cibule
3 lžíce třtinového cukru
1 pomeranč
70 ml vinného octa
chléb/bageta
1 stroužek česneku
hrst rukoly
sůl, pepř, olivový olej


Postup: 


Nejprve si připravíme cibulovou marmeládu. Cibule oloupeme, překrájíme na půl a poté na plátky. Dáme do malého kastrolku spolu s troškou olivového oleje a za občasného míchání orestujeme do hněda. Osolíme a opepříme. Přidáme třtinový cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Poté přidáme vinný ocet a vymačkanou šťávu z poloviny pomeranče. Zakryté dusíme na středním plameni  než vznikne konzistence podobná marmeládě. Trvá to cca 15 minut.
Mezitím si připravíme kachní maso. To obereme od kosti a natrháme na kousky. Poté k němu přidáme kachní výpek - pokud jsme ho vyndali z lednice a je tuhý, necháme ho nejprve rozpustit v mikrovlnné troubě. K masu dále přidáme nasekanou petrželku, sůl a pepř.
Chleba nebo bagetu nakrájíme na plátky a opečeme buď na grilovací pánvi, nebo ve stolním grilu - obojí by mělo být lehce pomazané olivovým olejem. Hotové plátky chleba natřeme z jedné strany česnekem.
Servírujeme tak, že na každý krajíc chleba natřeme cca 1 lžičku cibulové marmelády (je chuťově dost výrazná, proto bych to s ní nepřeháněla), na tu naskládáme kachní maso, ozdobíme několika lístky omyté rukoly a zakápneme pomerančovou šťávou.







Zdroj: leták Lidlu, autor receptu: Ihnačák - udělala jsem pouze drobné změny jako méně octu apod.

Vždy když jsem upekla kachnu bojovala jsem s tím, jak zužitkovat její zbytek. Kachny se musí ohřívat znovu v troubě, její ohřátí v mikrovlnné troubě hodně mění její chuť a tak jsem hledala alternativní způsoby využití. Pravidelně tedy zkouším kachní burgry s trhaným masem, ale tento recept je zajímavé obměna. Samotnou mě překvapilo, jak se může takové množství různorodých chutí vzájemně doplnit. Navíc příprava cibulové marmelády není vůbec složitá a přinese do našeho stravování novou zajímavou chuť.