Květákové makarony podle Jamie Olivera

Suroviny: 


6 plátků slaniny
1 květák
400 g makaronů (krátkých, sekaných)
250 g čedaru 
3 plátky toustového chleba
snítka čerstvého rozmarýnu
2 stroužky česneku
250 g craime fraiche
olivový olej
sůl

Postup: 


Na pekáč rozložíme slaninu a dáme ji do vyhřáté trouby na 220 ° C na horní příčku trouby. Květák očistíme od listů, opláchneme a nakrájíme na čtvrtiny. vložíme středem dolů do hrnce, zasypeme těstovinami, zalijeme horkou vodou (tu si dopředu uvaříme v rychlovarné konvici). Hrnec postavíme na sporák a velký plamen. Vodu osolíme a přidáme kapku olivového oleje. Promícháme a vaříme s odklopenou poklicí podle návodu na obalu. Těstoviny necháme tvrdší, v troubě se ještě dovaří. 
Čedar nastrouháme najemno. V mixeru rozmixujeme toustový chleba spolu s vypečenou slaninkou a snítkou rozmarýnu. Vznikne nám chutná čerstvá strouhanka. 
Těstoviny s květákem přecedíme tak, aby jsme si uchovali vodu, ve které se vše vařilo. Pak dáme uvařené těstoviny s květákem do zapékací mísy, kde byly slaninka. Květák rozmačkáme kvedlačkou, přidáme cca 350 ml těstovinové vody, craime fraiche, čedar a neoloupaný, ale rozmačkaný česnek. Vše promícháme aby vznikla krémová směs - pokud je třeba, přidáme více těstovinové vody. Směs zasypeme čerstvou strouhankou a vrátíme do trouby. Pečeme než strouhanka na povrchu zezlátne a poté ihned podáváme. 










Zdroj: Oliver Jamie: 30 minut v kuchyni

Mám půjčenou kuchařku Jamie Olivera a musím říct, že je velice zajímavá. Jamiho styl vaření je prostě jiný. Kniha mě opravdu nadchla, takže vás v příštích týdnech budu zásobit Jamiho inspirací a doufám, že vám bude chutnat.  Myslela jsem si, že bych mohla čedar něčím nahradit, ale asi to nejde. Čedar má tak specifickou chuť, že nevím, čím bych ho nahradila