Vepřové Stroganoff


Jeden z prvních receptů z papírové kuchařky, který se hned na poprvé povedl výborně. Od té doby se k němu ráda vracím a chutná celé mojí rodině. 


Suroviny:

 

2 vepřové palce (pro dvě osoby)
1 cibule 
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
malý rajčatový protlak
400 ml vody (vývaru)
125 g žampionů
1 jogurt
1 lžíce slunečnicového oleje 
muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup: 


Očištěné a umyté vepřové palce nakrájíme na plátky 1 cm široké. Cibuli nakrájíme na kousky, česnek rozetřeme. Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme maso spolu s cibulí a česnekem, dokud se maso nezatáhne a mírně nezhnědne. Přidáme rajčatový protlak smíchaný s moukou a vývar. Řádně rozmícháme, aby nevzilky hrudky. Přidáme houby a nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme cca 20 minut aby maso změklo. Pokud použijete jiné maso než palce, počítejte s delší dobou dušení, případně použijte papiňák. Když je maso měkké sejmeme ho z hrnce a přimícháme bílý jogurt. Hotový pokrm se obvykle servíruje s bílou rýží a lžičkou bílého jogurtu.   







Zdroj: 1000 klasických receptů z celého světa + doplněno osobními úpravami

Stále se mi dostává otázky co jsou to vepřové palce. Už jsem to určitě u některého svého receptu psala, ale protože tento patří mezi oblíbené připíši to i sem. Jedná se v podstatě o okraje vepřové panenky, které se postupně zužují a proto se již jako panenka nedají prodávat. Z tohoto důvodu jsou výrazně levnější než klasická panenka, stále se ovšem jedná o "rychlé" maso a pokud ho vhodně upravíte pochutnáte si na něm stejně, jako na klasické panence.