Rebarborový koláč s jahodami



Suroviny:


na těsto: 
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla 
na náplň: 
300 g rebarbory
200 g jahod
100 g piškotů (je možné kombinovat se strouhaným perníkem)
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 žloutek + trochu mléka

Postup: 


Z mouky, cukru moučka a másla vypracujeme na vále těsto, které necháme v lednici cca 30 minut odpočinout. Vypracováváme rychle, aby máslo příliš nezměklo. Těsto se nejprve nechce spojit, ale po pár minutách se začne spojovat. 
Rebarboru z obou konců okrájíme a oloupeme ji. Nakrájíme na kousky a povaříme ve vodě s 100 g cukru krystal. Stačí povařit jen chvilku aby se příliš nerozvařila. Poté přecedíme a necháme okapat. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky, smícháme s rebarborou. Piškoty válečkem rozmělníme. 
Z těsta odkrojíme cca 1/4 na ozdobení, zbytek vyválíme, opatrně přeneseme do kulaté koláčové formy. Mě se těsto vždy potrhá, ale stačí ho trochu spojit prsty. Na těsto nasypeme část piškotů a strouhaného perníku. Na tuto směs rozprostřeme jahody s rebarborou, posypeme vanilkovým cukrem a zbytkem piškotů s perníkem. Zbytek těsta vyválíme. Nakrájíme na plátky a rozprostřeme do kříže na koláč. Pomažeme žloutkem vyšlehaným s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ° C cca 30 minut dozlatova. Koláč je velice křehký, proto doporučuji krájet až po úplném vychladnutí. 












 Zdroj: http://varecha.pravda.sk/