Květáková roláda


Trochu netradiční pohoštění pro návštěvy, nebo zajímavá a velice chutná večeře.

Suroviny: 


na těsto:  
1 menší květák
4 vejce
90 g nastrouhaného sýra (použila jsem eidam 30%)
60 g lučiny
1/2 lžičky hořčice
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl, pepř

na náplň: 
1-2 hrsti čerstvých špenátových lístků
60 g másla (může být i méně)
2 lžíce mouky
1,75 dl bílého jogurtu
60 g lučiny
25 g strouhaného sýra

Postup:


Květák rozebereme na růžičky, umyjeme a v osolené vodě uvaříme do měkka, cca 15-20 minut. Rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Žloutky lehce vyšleháme a přidáme ostatní suroviny na těsto (klidně znovu promícháme mixérem). Bílky lehce vyšleháme a opatrně spojíme se zbytkem směsi. Vše rozetřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 190 ° C 20-25 minut než těsto zezlátne. 
Špenát nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme špenát a necháme zavadnout. Přidáme mouku a jogurt a dusíme společně 2 minuty. Osolíme a opepříme. přidáme lučinu a sýr, promícháme a sejmeme z plamene. 
Na vál si připravíme vlhkou utěrku. Na ní položíme nový pruh pečícího papíru a na něj upečené těsto na roládu vyklopíme i se starým pečícím papírem. Papír na kterém se roláda pekla opatrně sejmeme a necháme minutu unikat páru. Pak upečenou směs srolujeme do rolády, včetně nového papíru, aby si směs zvykla na tvar. 
Po minutě roládu rozbalíme a pečící papír odstraníme. Potřeme jí náplní a znovu zabalíme. Vrátíme na plech, posypeme troškou strouhaného sýra a ještě 5 minut zapečeme. Roládu můžeme servírovat teplou i studenou. 












Zdroj: 1000 klasických receptů z celého světa + doplněno osobními úpravami