Bažantí paštika



Suroviny: 


1 bažant
1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
150 g anglické slaniny na plátky
400 g drůbežích jater (kuřecích)
250 g oravské slaniny
300 g bůčku
3 žloutky
kachní sádlo
nakládané brusinky
sůl
pepř
provensálské bylinky

Postup: 


Omytého bažanta nasolíme a spolu s oloupanou kořenovou zeleninou vložíme do pekáče. Bažanta pokryjeme plátky slaniny, podlijeme vodou a zakrytého pečeme při 200 ° C cca hodinu a půl až dvě hodiny do měkka. Bažanta často kontrolujeme a přeléváme výpekem. Jedná se o suché maso, proto je potřeba být při pečení opatrní. 
Bažanta obereme a maso spolu s upečenou zeleninou nakrájíme na kousky. Játra, slaninu a bůček také nakrájíme na kousky a vše společně pomeleme v masovém mlýnku. Melem raději dvakrát, aby měla paštika jemnou texturu. Do této směsi přimícháme sádlo, žloutky, 2-3 lžíce nakládaných brusinek, koření. Vše důkladně promícháme. 
Směs vložíme do vhodné formy, kterou můžeme ještě vyložit slaninou na plátky. Já jsem použila chlebíčkovou formu. Uzavřeme alobalem a přendáme do pekáče. Pekáč naplníme horkou vodou tak, aby voda sahala do 2/3 formy, ve které je paštika. Pečeme při 180 ° C cca 90 minut. Po vychladnutí vložíme na několik hodin do ledničky a teprve potom můžeme paštiku vyklepnout. Je výborná jen tak na chleba, nebo jako předkrm s toustem, zeleninou nebo nakládanými brusinkami. 








Zdroj: http://www.videapro.cz