neděle 14. dubna 2013

Jarní pomerančový koláč



Suroviny: 



4 vajíčka
200 g cukru moučka
50 ml vody
100 ml slunečnicového oleje
150 ml pomerančového džusu (možno použít z krabičky nebo čerstvě vymačkaný)
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
pomerančová kůra (kupuji sušenou v sáčku)
instantní citronová poleva od Vitany + dvě lžíce vody a dvě lžíce džusu

Postup: 


Ušleháme žloutky s cukrem do světlé krémové hmoty (trvá cca 5 minut). Potom postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva (smíchané v míse dohromady), olej, vodu, džus, kůru a vanilkový cukr. Vždy přidáme část tekutou a sypkou a mixujeme než se promíchají se zbytkem hmoty, teprve pak přidáme další část. Z bílků a malé špetky soli ušleháme tuhý sníh a pomalu jej vmícháme vařečkou do těsta.
Kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a připravené těsto do ní nalijeme. Pečeme 50-60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C . Obvykle peču trochu déle a na posledních 10 minut ztlumím troubu na 150 °C.
Po vyjmutí z trouby necháme koláč trochu vychladnout a pak přendáme na talíř. Citronovou polevu připravíme podle návodu na obalu, tzn. přidáme 4 lžíce vody a vymícháme. Pro pomerančovější chuť nahrazuji  dvě lžíce vody dvěma lžícemi pomerančového džusu. Směr rovnoměrně rozetřeme na koláč a dozdobíme tím, co je doma k dispozici, například květy od Dr. Oetkera a čokoládové filigránky.